Sade sati

Termin Sade Sati je vezan za djotis, za indijsku astrologiju i u prevodu znači sedam i po godina tuge.

Vezan je za naš natalni Mesec i tranzitnog Saturna, a počinje kada tranzitni Saturn udje u znak koji prethodi znaku u kome se nalazi naš natalni Mesec, a završava se kada izadje iz znaka koji mu sledi. Dakle, ako neko ima Mesec u Vodoliji, period Sade sati je počeo ulaskom Saturna u znak Jarca, a zavrsiće se po izlasku Saturna iz znaka Riba.

Ovaj period se ponavlja na svakih 28-29 godina koliko traje ciklus Saturna, odnosno koliko je vremena Saturnu potrebno da obidje čitav Zodijak.

Mesec je najbliže nebesko telo Zemlji, naš osnovni navigator koji boji atmosferu i energiju svakog dana. On je najjači provodnik astralnih uticaja.

Mesec je naša duša. Naše emocionalne reakcije na spoljašnje nadražaje, na ljude, stvari, dogadjaje. Vlada najranijim periodom života, kada razvijamo svoj prvi odnos – odnos sa Sobom, a odmah zatim i sa svojom majkom, pa celom porodicom. Od tih prvih odnosa zavise svi naši odnosi kasnije, jer Mesec vlada srčanom čakrom.

Mesec je princip nege i brige. Koliko je majka osećala naše potrebe, koliko je znala da odgovori na njih na pravi način, kakvu konekciju smo sa njom ostvarili? To odredjuje naše emocionalno stanje i reakcije.

Godine sade sati su godine najintezivnijih dogadjanja, kako na objektivnom, realnom nivou, tako i na unutrašnjem, psihičkom i duhovnom planu.

Teme kojima se Sade sati bave su blisko vezane za naš prvi odnos, odnos sa samima Sobom. Da li smo na svom putu, koliko smo bliski i iskreni prema Sebi, koliko smo u stanju da odgovorimo na svoje potrebe? Mi sami, bez očekivanja od drugih ljudi.

Kad nas Saturn pritisne, kada nam vreme ispuni raznoraznim obavezama i dužnostima, tako da se ubrzamo ne bi li stigli na sto frontova, kad nas potpuno iscrpi i umori, njegov cilj je zapravo da nas uspori, da nas zaustavi, ne bi li nas približio Sebi. Koji su tvoji prioriteti? Šta ti je bitno? Šta stvarno želiš? Za čime ti srce žudi? Šta ti stvara sjaj u očima i radost u duši? Tu pokaži zrelost, u odnosu prema Sebi.

Dalje, fokus je na svim našim odnosima, u koje ne spadaju samo ljudi, već i naš odnos prema poslu, zdravlju i svim sferama života koje aktivno živimo. Koliko smo sebe uložili, koliko smo bili iskreni, da li smo dovoljno voleli, da li smo bili voljeni? Da li smo se dovoljno posvetili, da li su drugi to cenili? Koliko u tim odnosima rastemo, koliko ucimo?

Sad je prilika da se odnosi koji nisu toliko udobni i lagani, na nivou razumevanja, komunikacije, empatije, bliskosti ili na bilo kom drugom, oplemene ili da se otpuste.

Često je ovo i period gubitaka. Ljudi, stvari, svakodnevnih aktivnosti za koje smo emocionalno vezani. U zavisnosti od toga u kojoj kući se nalazi vaš natalni Mesec zavisi i u kojoj oblasti života i u kojoj vrsti odnosa će uticaj Sade sati biti najzastupljeniji.

U odnosima sa drugima ne smemo da prosudjujemo i sudimo da nam ne bi bilo presudjeno. Saturn kaže: Ko si ti, mali čoveče, da znaš šta je pravedno i šta je ispravno? Saturn je Sudija. Najmerodavniji, najobjektivniji. Saturn je karma, reakcija na naše akcije. Iz ovog, ali i svih prethodnih inkarnacija.

Mi često vidimo nepravdu, ali na kosmičkom nivou princip pravde je uvek prisutan. Saturn je egzaltiran u znaku pravde – u Vagi.

Sa svakim njegovim tranzitom stiže nova karmička lekcija i novo pitanje za nas: Koliko iskustava ti je dovoljno? Saturn vlada starošću, ali pre svega predstavlja princip zrelosti i sazrevanja. Da bismo dostigli zrelost neophodna su nam iskustva. Koliko smo emocionalno zreli? Koliko smo odgovorni, posvećeni? Jel nam potrebno neko novo iskustvo?

Saturn je umor, teret, pritisak. U periodu Sade sati nam je zato potreban odmor, mir, tišina, nekada čak i izolocija. U izolaciji čovek ostaje sam sa sobom i ima sve uslove da se posloži i presabere.

Saturn, dakle, vlada najpre vremenom. Važno je da pomenemo da vreme nije linearno, kako ga mi percipiramo – od juče preko danas do sutra, već kružno. Ovaj trenutak sada jednako je živ kao i onaj pre 20 godina i onaj za 10 godina. Mi svakoga dana imamo priliku da utičemo ne samo na svoju sadašnjost i budućnost, vec i na prošlost. Menjajuci sebe i svoj odnos prema drugima mi utičemo i na te osobe i njihov odnos prema nama. Ne postojimo samo ti i ja kao dva zasebna entiteta. Postojiš ti, postojim ja i postoji odnos izmedju nas kao treći, nevidjivi entitet. U astrologiji mi odnose vidimo kao aspekte. Nije nam sa svima udobno, nisu nam sve planete u harmoničnim aspektima. Sa nekim ljudima često upadnemo u raspravu i nerazumevanje i prepoznajemo ih kao bitno drugačije od sebe, što bi bio kvadrat. Ili, pak, odnos prelazi u odbacivanje i neprihvatanje, što bi dala opozicija. To su naši aspekti, to su šabloni odnosa koje nosimo u svom telu kao energetske zapise od rodjenja. Neharmonični aspekti su naši izazovi i lekcije koje trebamo savladati na svom putu evolucije.

Oplemenjeni pogled na drugu stranu, protkan empatijom, razumevanjem i prihvatanjem, menja suštinu odnosa i na promenu druge osobe bitno utiče.

Mi ne samo da dobijamo priliku baš u Sade satima da harmonizujemo odnose koje trenutno živimo, već i na one koji su završeni možemo da utičemo, tako što menjamo svoj deo, ono što je naše. Menjamo sebe i svoj odnos prema drugome. Čak i kad su u pitanju odnosi koji su trajno završeni, koji se tiču ljudi koji su nas zauvek napustili. Uvek možemo da im pošaljemo ljubav, molitvu, da damo oprost ili zamolimo za njega, da istinski osetimo razumevanje i empatiju.

Često je upravo period Sade sati onaj u kome mi ostvarujemo važne životne uloge, postajemo supruge i majke ili poslovne žene i slično. Tada preuzimamo na sebe veću dozu odgovornosti i pravimo veliki korak ka svom putu zrelosti. Upravo je to priča i potreba Saturna.

Mesec je naša srčana cakra, Anahata.

Everything will be ok, just don’t ever close your heart.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s